Troya

Türsak Vakfı ~ 2006

Arkeolojinin Başlangıç Kenti: TROYA

Arkeolojinin başlangıç yeri olmanın ötesinde mitolojik hikayeleri ve polisiye filmleri aratmayan geçmişiyle “düş ve gerçeğin olağanüstü bir ilüzyonunu” sunan Troya, sadece bilim dünyasının değil, sanat dünyasının da ilgi odağı olmayı sürdürmektedir.

Türsak Vakfı’nın “Dünya Mirasının Anadolu’daki İzleri” projesinin ilk halkasını oluşturan TROYA, düş mü gerçek mi olduğu hala tartışılan hikayeleri ve dünyanın elliden fazla ülkesine dağılmış eserleriyle zengin bir film öyküsü sunmaktadır.

İki yıl süren senaryo yazımı ve üç yıl süren çekim ve kurgu sürecinden sonra 2006 yılında tamamlanıp aynı yıl Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde bir kez gösterilmiştir.

Troya Belgeselinin “İlkleri” ve Troya Ekibi

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle gerçekleştirilen film, “mitolojik” canlandırmaların ötesinde “eserlerin izini süren” konseptiyle, Troya üzerine yapılmış belgeseller arasında bir ilke imza atmıştır. Belgeselin Genel Danışmanlığını, “kaba montajını” izledikten sonra belgesel hakkında “Troia hakkında yapılmış en iyi belgesel” diyen, geçtiğimiz yıl kaybettiğimiz Troia Kazı Başkanı Manfred Korfman, yönetmenliğini ise fotoğraf ve belgesel çalışmalarıyla tanınan Rıza Baloğlu yaptı. Görüntü yönetmenliğini Uğur İçbak ve Ertunç Şenkay, yurtdışı çekimlerini ise Doğan Sarıgüzel’in gerçekleştirdiği belgeselin senaryosunda Burçak Evren ve Sevinç Baloğlu’nun imzası var. Troya belgeselinde “Paris”i ise ilk kez kamera karşısına geçen Mercan Dede oynadı ve filmin müziklerini besteledi.

Berlin Müzelerinin depolarındaki TROIA eserlerini “belgeleyen’ ilk yapım olan belgesel, eserlerin yurtdışına kaçırılmasının baş aktörü olan Heinrich Schliemann’ın mektuplarını da yine ilk kez görüntüledi. Afişinde Hollywood yapımı filmleri için yaptığı afişlerle ünlenen Emrah Yücel’in imzası olan belgeselin anlatıcılığını Tilbe Saran üstlendi. Tarihsel mirasın bulunduğu yerde korunması ve sergilenmesini yeniden gündeme taşıyan, dünyanın çeşitli ülkelerinden 25’i aşkın arkeologu bir araya getiren TROYA, sadece Homeros’un Troya Efsanesini değil, Anadolu’nun Troia Felsefesini de anlatan sinema diliyle dikkatleri üzerine çekti.

Dünya Gösterimleri

İstanbul galasından önce, Almanya’da Berlin Film Festivali Berlinale’de, ABD’de Boston Film Festivali’nde, Ukrayna’da Kiev Film Festivali’nde, İtalya’da Palermo Film Festivali’nde, Portekiz’de Setubal Film Festivali’nde ve Almanya’da Nurnberg Türk-Alman Film Festivali’nde gösterilen Troya, dijital formatta çekilmiş olup İngilizce 35 mm kopya olarak da filme aktarılmıştır.

previous_2